Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde hazırlanan ve halen yürürlükte olan 2013/37 sayılı Genelge ve 20/03/2014 tarih ve 88462725/125.02/3552 sayılı yazı ile yüksek kirlilik ve düşük kirlilik potansiyeline sahip illerimiz belirlenmiş ve bu çerçevede İl Müdürlükleri hava kalitesini iyileştirmeye yönelik eylemlerin yer alacağı Temiz Hava Eylem Planları hazırlamışlardır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Temiz Hava Eylem Planında kirliliği azaltmak için uygulanacak proje ve önlemler belirlenmiştir:
Sanayi
Noktasal kirlilik kaynakları olarak adlandırılan sanayiden kaynaklı hava kirliliği için alınacak tedbirler kapsamında kullanılan kömürün kalitesi ve içeriğindeki maddede bulunan kirlilik emisyon değerleri belirlenmelidir. Sanayide kullanılan enerjilerin, alternatif olan yenilenebilir enerjilerin kullanılmasına yönlendirilmesiyle salınan emisyon miktarında azalma sağlanmalıdır.
Evsel Isınma
Alansal kirlilik kaynakları bakımından evlerde kullanılan kömür, odun, vb. yakıtlardan kaynaklı emisyon oluşmaktadır. Evlerin yalıtımları iyi yapılmamış olduğundan dolayı daha fazla yakıt kullanılmakta, bundan dolayı da hava kalitesine olumsuz yönde etki edilmektedir. Bu yönde alınacak tedbirler kapsamında evlerin yalıtımı yapılması için teşvik ve projeler geliştirilmelidir. Merkezi ısınma sistemleri kullanan yerlerde ise yakma işini yapan kişilere kazanları yakma konusunda eğitimlerin yapılması ve sınava tabi tutularak sınavı geçenlere sertifika verilmesi gerekmektedir. Böylelikle eğitimli kişiler tarafından doğru yakma sonucunda oluşan emisyon miktarında azalma olacaktır. Lokanta, fırın vb. yerlerde baca temizliği ve yüksekliğinin kontrolleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
Trafik
Çizgisel kaynaklı kirliliklerde araçların yoğunluğu, modeli, türü vb. birçok etkene bağlı olarak havaya salınan gazların miktarı ve yoğunluğu değişmektedir. Bu sebepten dolayı araçların muayenesi düzenli olarak yapılmalıdır. Halk toplu taşıma araçlarına yönlendirilerek trafiğe çıkacak olan araç sayısı düşürülmeli ve trafiğin yoğunluğu azaltılmalıdır. Şehirlerarası yollar, şehrin iç kısmından geçtiğinden dolayı kirlilik oluşumuna etki etmektedir. Yeni yapılacak şehirlerarası yollarla birlikte şehir içerisinde akan trafiğin yoğunluğu azalacak ve emisyon değerlerinde de iyileşme olacaktır.